Gallery

Utrinki iz naših dogodkov.

Furmanska gostilna nekoč in danes

Doživetje v nekdanji furmanski gostilni, kjer se srečate s starimi zgodbami in vaškimi posebneži. Poizkusili boste kruh iz krušne peči in jedi, ki  so jih nekoč pripravljali za furmane, ki so tod mimo vozili les na želežniško postajo in naprej.

Stara trgovina

V Notranjski hiši si lahko ogledate staro trgovinsko omaro izpred 2. svetovne vojne. Na njej so ohranjeni stari predmeti; tehtnica, merniki, flaškoni, stare škatle za bonbone… Najde pa se prostor tudi za aktualne domače izdelke.

Catering Posestvo Bajer in božični koncert zbora Oktetek

Predbožični čas je v naši vasici še posebej čaroben. Eden izmed prelepih koncertov v času postavitve Gasparijevih jaslic je zajet tudi v ta objektiv.  Topla krušna peč in vrhunska kulinarična ponudba Janje Mlakar iz posestva Bajer sta navdušili naše pevce, s katerimi smo prepevali še pozno v noč.

Vzpon na Špičko in krompirjevi žganci

Vzpon na Špičko, ki traja 1 h v eno smer pričara čudovit pogled na hribovske vasice, Cerkniško jezero in Julijske Alpe. Okrepčilo na vrhu je dobrodošlo, prav tako krompirjevi žganci ob krušni peči v Notranjski hiši.

Doživetje na pašniku Obleni - rožnati travniki, konji in piknik

Privoščite si piknik na čudovitem travniku, polnem pisanega cvetja in številnih orhidej. Opazujte konje na bližnjem travniku, ali se poizkusite v ježi. In ne pozabite si speči klobasice.

Grad Snežnik in srečanje s kontrabantarjem pri Luisen steinu

Eno izmed doživetij, ki sem jih oblikovala kot lokalna turistična vodnica je tudi sprehod  izpred Gradu Snežnik do Luizinega kamna (Luisen stein), do kjer je nekoč vodila urejena sprehajalna steza, kjer se je sprehajala princesa Luisa iz gradu Snežnik, kateri v čast je postavljeno obeležje.  Danes pa ta steza spominja bolj na tihotapske poti, kjer so nekoč prav tu čez Rapalsko mejo tihotapili konje. Srečamo kontrabantarja, na razgledni točki v naravi nas pričaka malica.

Citrarke Damjane Praprotnik z Alenko Veber in obisk Deos Cerknica

Eden izmed zelo lepih dogodkov je bil obisk avtobusa citrartk, učenk Damjane Praprotnik, ki so obiskale Gasparijevo vas v spremstvu turistične vodnice Alenke Veber. Na lep sončne dan se je igralo in pelo pod kozolcem. Vsi skupaj pa smo obiskali in razveselili tudi gojence doma starejših Deos Cerknica.

TD Menišija - Košnja po starem

Turistično drušvo Menišija vsako leto organizira tradicionalno košnjo po starem, kjer vaščani ročno s kosami pokosijo Markotov grič. Matej Maček pa je v letih skozi objektiv zajel izjemne trenutke zgodbe o ljudeh naših krajih in čudoviti naravi,  ki nas obkroža.

Prikaz kmečkih opravil - Nataša Mele in Janez Kandare

Kadar je Janez Kandare prave volje, kmečka opravila postanejo doživetje in dragocen zapis, saj ni več takih, ki bi v trugo (voz z lesenim zabojem za transport krompirja) s konjsko vprego krompir pobirali, branali s konjsko vprego, sejali na roke in za to priložnost prav posebej očedili konje. 

Obisk Osnovne šole Maksima Gasparija in ličkanje koruze

Našo hišo radi pokažemo tudi otrokom. Vsako leto nas obiščejo iz bližnje OŠ Maksima Gasparija Begunje. Tokrat smo ličkali ob krušni peči, raziskovali staro trgovinsko omaro in spoznali kuhinjo naših babic, kako in kaj so kuhale na štedilniku na drva in pekle kruh v krušni peči.